Co zachwyca w wacie cukrowej?
Wata cukrowa jest produktem charakteryzującym się wysoką zawartością cukru. Jedzona w nadmiarze może więc pociągać za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Nawet dość wysoka kaloryczność nie zmienia jednak tego, że cieszy się dużą popularnością. Na czym polega jej fenomen?
Nie tylko sentyment
Wiele osób jest przekonanych o tym, że zamiłowanie do waty cukrowej ma swoje źródło w tym, że często jest ona opisywana jako przysmak z czasów dzieciństwa. Rzeczywiście, może kojarzyć się z młodością, gdyby jednak w grę wchodziła jedynie nostalgia, wata cukrowa nie smakowałaby tak bardzo młodszym konsumentom. Tych ostatnich zachwyca przede wszystkim jej smak i konsystencja oraz kolor i ogólna atrakcyjność wizualna. Współczesna wata cukrowa tym różni się zresztą od tej, którą jedzono przed laty, że jest oferowana w dziesiątkach wyrazistych smaków. Przemawia za nią również to, że jest przysmakiem uniwersalnym. Jej jedzenie nie jest wcale wyłącznie polską tradycją, chętnie sięgają więc po nią również turyści goszczący w naszym kraju.